Leren zeevissen vanaf de boot

Een heerlijke dagje mee op de boot de noordzee op of met je eigen boot de haven uitvaren. Zeevissen op de noordzee is een actieve en leuke manier van vissen. Het grote zoute water om je heen, maar welke disciplines van vissen zijn er nou eigenlijk?

De zeevis discplines:

  • Haai vissen (half mei - oktober)
  • Makreelvissen (zomer)
  • Wrakvissen (zomer)
  • platvissen (eind april - eind juni) (najaar)
  • Geep (april - eind zomer)
  • Kabeljauw (koudere maanden)
Met de boot mee

Er zijn veel verschillende bedrijven die voor een kleine vergoeding je mee laten gaan op hun boot. Dan stap je ‘s ochtends vaak rond 7:00 uur op en vaar je rond 16:30 uur de haven weer binnen. Sommige partijen bieden ook avond vissen aan. Dan mag je van 19:00 uur ‘s avonds vissen en vaar je weer om 00:30 uur de haven binnen.

Waar op te stappen?

Langs de gehele Nederlandse kust kan je opstappen op boten. In bijna iedere haven wordt de mogelijkheid om een boot te huren wel geboden. Denk aan de haven van Ijmuiden, Den helder, Scheveningen of in Zeeland zoals de haven van Vlissingen om op de Ooster- en Westerschelde te vissen. Ook de havens rond het waddengebied bieden de mogelijkheid om een boot te huren.

Er zijn twee soorten zeevisboten:

Charter boot:

Deze boot biedt meestal plaats aan 10 tot 12 personen en is prijziger dan de andere optie. Het voordeel van de offshore boot is dat deze veel sneller waardoor je eerder op je plek bent. Dat kost dus minder reistijd en meer vistijd. Mocht de eerste plek niet goed zijn dan kost het minder tijd om bij de volgende plek te komen. Een nadeel kan zijn, dat deze boten meer reageren op de golfslag en dus negatief werken op mensen die bekend zijn met de term “zeeziek”.

Grote Kotters:

De andere optie zijn grote kotters. Een bekende boot is “de Mercuur”. Hier passen tot wel 60 mensen en is goedkoper om mee te gaan. Ook is er op deze boten, in tegenstelling tot de offshore boten, een keuken aanwezig waar je eten en drinken kan halen. Het grote voordeel aan deze boten is dat ze een stuk rustiger op het water liggen. Dus mensen die gevoelig zijn om snel zeeziek te worden kunnen beter deze boot kiezen. Nadeel is wel dat deze boten minder snel varen dus blijven ze vaak dichter bij de kust.

De zeevis discplines:

Haai Vissen:

Bij het haai vissen varen de schepen naar de zogeheten hotspot. De kapiteins van de boten weten vaak waar deze hotspots zijn. Bij de hotspot aangekomen wordt er met ankerlood en paternosters gevist. Spoel de molen op met 25/00 tot 40/00 en de onderlijn van 60/00 om de klappen op te vangen van de aanbeet. Aan de onderlijn bevinden zich paternosters en aan het einde een lood om het aas naar de bodem te krijgen. Als er een sterke stroming staat gebruik dan ankerlood! Zodat de stroming je aas niet meeneemt de bodem over.

Een hengel die tot een werpgewicht van 250 gram aankan is niet overdreven. Dezelfde montage die bij het platvissen wordt gebruikt word ook gebruikt bij het vissen op haaien. Het enige verschil is dat er met haak maat 2 op haaien wordt gevist ipv de kleinere haak 4 voor platvis.

Aas dat je haak kan binden is:

  • Zagers
  • Krabben*
  • Kreeftjes
  • Mesheften
  • Reepjes inktvis*

*=Deze aassoorten kun je beter op de haak binden omdat dit bijna onmogelijk is om er op te prikken.

De beste tijd om haaien te vangen begint in mei en eindigt in oktober. Maar dit kan per seizoen erg verschillen. Omdat er meerdere factoren invloed hebben op de kans van het vangen. Neem bijvoorbeeld het weer wat een grote rol speelt, maar getijden spelen ook een rol hierin.

Makreelvissen:

Bij het makreelvissen vaart de boot rond op zee op zoek naar azende scholen makrelen. De kapitein kan door het gebruik van de radar heel gauw de meeuwen al zien. De meeuwen azen namelijk op de kleine aasvis waar de makreel ook op aast. Eenmaal gevonden gaat de boot er recht boven stilhangen. Dan kan je je aas af laten zakken.
De montage ziet er als volgt uit: Een goed stuk lood wat niet mee stroomt met de stroming en aan de lijn 4 tot 6 paternosters. Bij makreelvissen gebruik je verenpaternosters. Een stevige boothengel van 2.10m tot 2.80m is geschikt voor deze manier van vissen.

Omdat je recht omhoog trekt, haal je je kracht uit je onderrug. Hier rust het gewicht van de hengel op. Des te langer de hengel, des te meer last je op het gegeven moment krijgt van je onderrug. Neem dus absoluut niet een te lange hengel mee. Een zeemolen vol gespoeld met 40/00 nylon is het beste voor op makreel vanuit de boot. Laat de montage helemaal afzakken naar de bodem. Bij het afzinken kun je al aanbeten krijgen. Zodra het lood de bodem heeft geraakt haal je hem weer omhoog. Doe dit nog steeds voorzichtig en niet met te grote halen.

De beste periode om makreel te vissen is in de zomer.

Platvissen:

Bij het vissen op platvissen vaart de boot langs de kust. Als de kapitein het goeie plekje heeft gevonden gooit hij de ankers uit. Dan kan jij je aas mooi presenteren aan de mooie platvissen die er liggen! Maar welke montage gebruik je nou?

Voor je montage wil je precies hetzelfde gebruiken als bij het strandvissen. Spoel de molen op met 25/00 tot 40/00 en onderlijn van 60/00 voor de schuurbestendigheid en om de klappen op te vangen van de aanbeet.

Aan de onderlijn bevinden zich paternosters en aan het einde een lood om het aas naar de bodem te krijgen. Als er een sterke stroming staat gebruik dan ankerlood! Zodat de stroming je aas niet meeneemt de bodem over.

Aas: Zagers, slik zagers en zeepieren zijn verreweg de beste aassoorten voor het vangen van platvis.

Voor haakmaat is haakje 6 het beste om alle vissen te beoogen. Wil je gerichter op grote platvissen? Gebruik dan haakmaat 4. Omdat je op de bodem wilt vissen bij het vissen op platvis raad ik je metalen afhouders aan. De stalen onderlijnen zijn namelijk verzwaard dus heb je minder last van de stroming wat je aas omhoog wilt drukken.

Wijting

Bij het platvissen is er ook kans op Wijting. Alleen er is een andere montage voor nodig. Wijting aast niet alleen maar tegen de bodem, maar ook vlak daar boven. Verzwaarde onderlijnen zijn dus niet nodig. De zwaardere metalen afhouders die we voor schar en haaien gebruiken worden verruild voor plastic varianten met een haakje vier of twee, wijting is namelijk een felle rover met een grote bek vol kleine tandjes.

Wrakvissen:

In de winter varen de boten uit naar een wrak. Dat kan bijvoorbeeld een gezonken schip zijn op zee. Hier liggen de grote kabeljauwen uit de stroming te wachten totdat de prooi voorbij zwemt. De kapitein vaart er heen er gaat hier recht boven hangen. Zodra de boot stil ligt kun je je onderlijn naar het wrak laten afdalen. Voor hengel is een boothengel van 2.70m een zeer goede keuze met een werpgewicht tot 400 gram. Je vist met zwaar lood omdat je niet wilt dat de lijn bij het afdalen afwijkt en andere vissers hun lijn raakt en in de knoop komt. De hengel moet het zware lood wel aankunnen.

De montage:

Zorg dat je op de reel 60/00 nylon hebt. Daar aan komt een drieweg wartel. De zijkant komt een wartel met lood om de diepte te bereiken. Aan de onderkant komt een goed stuk kunstaas te hangen voor op zee met 25/00 - 30/00 nylon.

Een andere goede montage is met een pilker. Alleen het vervelende aan pilkers is dat deze een dreg onderaan hebben. Dat klinkt heel fijn, maar werkt je echt tegen. Aangezien de dreg het eerst contact met de bodem maakt. Ligt er vuil of delen van het wrak dan zit je vast en ben je hoogstwaarschijnlijk je montage kwijt.

Het beste wat je kan doen is de dreg er afhalen en er een single-assist hook bovenin vast knopen. De assist hooks komen veel minder snel vast te zitten en pakken meer vlees van de vis dan alleen de dreg van onderen. Boven de pilker komt een lange onderlijn. Aan deze onderlijn komen paternosters te hangen. De paternosters zijn in dit geval veren- of octopus paternosters. Tip: Rijg eens een stukje vis aan de haak van de octopuspaternosters, zo zijn ze niet alleen visueel attractief maar ook nog eens qua geur!