Filter

Spinhengels

Een spinhengel is ontwikkeld voor het vissen met kunstaas op zowel zout als zoet water. Een erg leuke en actieve manier van vissen.

Aangezien het roofvissen op erg veel verschillende manieren wordt gedaan is er volop keuze in hengels. Zo heb je voor het vissen op snoek een spinhengel nodig met een zwaarder werpgewicht als een hengel voor de baars of forel visserij.

Spinhengels variëren erg in zowel de lengte als in werpgewicht. De lengtes zitten tussen de 1.80m en 3.30m met een werpgewicht tussen de 3 en 120 gram. Uiteraard is het belangrijk dat je kiest voor een hengel met een werpgewicht die past bij het gewicht van het te gebruiken kunstaas. Je kan hier beter een iets zwaardere dan een te lichte hengel gebruiken.

Spinhengels met een maximaal werpgewicht tot 20 gram:

Deze hengels worden over het algemeen ingezet voor de visserij op baars en forel. Denk hierbij aan het vissen met kleine spinners, plugjes en kleine softbaits. Hier voldoet een kleine molen prima. Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van gevlochten lijnen tussen de 0.8 en 0.12mm.

Spinhengels met een werkgewicht tussen de 20 en 60 gram:

Deze categorie hengels is het meest allround. Ze worden erg veel ingezet voor het vissen met kunstaas zoals pluggen, grotere spinners en softbaits. Voornamelijk voor de snoekvisserij. Bij deze hengels adviseren we een kleine tot middelgrote molen, afhankelijk van het werpgewicht en de lengte van de hengel. Gevlochten lijnen tussen de 0.12 en 0.16mm voldoen prima.

Spinhengels met een werpgewicht boven de 60 gram:

Zwaardere hengels ontwikkeld voor de snoek en zoutwatervisserij. Uitermate geschikt voor het vissen met grof kunstaas eventueel op grotere afstanden. Denk hierbij aan kunstaas zoals grote pluggen, jerkbaits (hengel tot maximaal 2.20m) en grote softbaits. Dit type hengel is buiten het werpend vissen ook zeer geschikt voor het trollen vanuit een boot. Een middelgrote molen voorzien van een gevlochten lijn tussen de 0.14 en 0.20mm past hier goed bij.

De juiste lengte van een hengel is vaak afhankelijk van de omgeving en afstand dat er gevist wordt. Met een langere hengel gooi je verder dan met een kortere hengel. Uiteraard heeft een lange hengel wel een hoger gewicht en is deze iets minder praktisch en handbaar op klein water met veel begroeiing of vanuit de boot.

Voor het vissen vanaf de kant kun je hebt beste kiezen voor een hengel met een lengte tussen de 2.40 en 3.00 meter. Met een uitzondering van de lichtste types. Aangezien deze voor kleinere vis en op korte afstand worden gebruikt adviseren we hier een hengel tot maximaal 2.40m. Voor het vissen vanuit een boot wordt vaak gekozen voor een korte hengel omdat deze makkelijker te hanteren zijn en je niet zo ver hoeft te werpen.

Tip voor de beginnende Spinvisser:

Ga je voor het eerste een spinhengel kopen en wil je een allround hengel die in de meerste gevallen bruikbaar is? Kies van voor een spinhengel van 240/270m lang met een werpgewicht van rond de 25 gram. Deze hengels kun je voor veel verschillende manieren van vissen in zetten.