Filter

Statische karperhengels

Voor het statisch vissen op karper zijn er verschillende soorten en maten.

Karperhengels voor het statisch vissen moeten genoeg kracht hebben om je lood samen met je onderlijn en aas, een behoorlijk eindje weg te kunnen werpen. De kracht/testcurve van statische hengels wordt weergegeven in Lbs ofwel ponden. Deze kan variëren tussen de 1.5lb en de 4lb. Hoe hoger het cijfer, hoe zwaarder de hengel en des te zwaardere gewichten hij zal kunnen werpen.

Statisch vissen op karper

Voor het statisch karpervissen in Nederland is een karperhengel van 2.50 tot 3.00 Lb vaak de beste keuze. Met een hengel van 2.5 tot 2.75lb kan je werpgewichten van 70 tot 100 gram erg ver werpen. Hoe lager dit getal hoe zachter de hengel is en hoe meer hij doorbuigt bij het werpen of de tijdens drill. Het gros van de gebruikte karperhengels is 12ft, oftewel 3.60m lang. Moet je op je stek ver werpen, dan gebruik je het best een langere hengel van 13ft (3.90m).

Over het algemeen geldt; hoe duurder de hengel, hoe meer carbon erin verwerkt zit. Carbon maakt een hengel lichter, sterker en beter geschikt voor het werpen van grote afstanden.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer kortere karperhengels van zo’n 3 meter op de markt komen. Soms zijn dit struinhengels (stalker) voor het vissen op moeilijk bereikbare plekken, maar meestal gaat het om hengels om vanuit een rubberboot de karper te kunnen drillen. Hieronder wat meer uitleg over de verschillende lengtes en testcurve.

Statisch vissen met beetmelders.

Statische karperhengels voor middellange afstand zoals vijvers en kanalen.

  • Lengte hengel: 12ft/3.60m – Testcurve 2lb heeft een ideaal werpgewicht van 60 gram lood.
  • Lengte hengel 12ft/3.60m – Testcurve 2.25lb tot 2.50lb heeft een ideaal werpgewicht tot 75 gram lood
  • Lengte hengel 12ft/3.60m – Testcurve 2.75lb heeft een ideaal werpgewicht van 90 gram lood. Dit is voor Nederlands gebruik de meest gewilde klasse

Statische hengels voor middellange tot grote afstanden zoals in vijvers, kanalen, rivieren, grote putten en het vissen in het buitenland zoals Frankrijk:

  • Lengte hengel 12ft/3.60m – Testcurve 3lb heeft een ideaal werpgewicht van 120 gram lood. Dit is voor Nederlands gebruik een goed nummer 2!

Statische karperhengels voor grote tot extreem grote afstand, zowel werpend als met de boot. Zoals grote rivieren, grote putten en stuwmeren en het vissen in het buitenland zoals Frankrijk:

  • Lengte hengel 13ft/3.90m – Testcurve 3.25lb tot 3.5lb heeft een ideaal werpgewicht van 125gram tot 150 gram lood. Dit zijn de afstand kanonnen waarmee je op grote afstand moeiteloos een haak kunt zetten.

Direct statische karperhengels kopen?

Wanneer het gaat om hengels voor het statischvissen op karpers, zijn er veel varianten te vinden, meer dan 100 bij raven alleen. Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw volgende statische karperhengel vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke winkels in Steenwijk en Lelystad. Heb je een vraag? Bel dan gerust naar 0321 310 012 of neem een kijkje binnen de klantenservice. Welke statische hengels voor het karpervissen ga jij straks bij ons kopen?