Filter

Verticaalhengels

Zoals de naam al doet vermoeden wordt een verticaal hengel gebruikt voor het vissen loodrecht naar beneden.

De juiste verticaalhengel

Er wordt vaak met softbaits gevist op verschillende soorten roofvis als snoek, baars en snoekbaars. Voornamelijk bij de snoekbaarsvisser is verticaalvisser een populaire manier van vissen. Dit wordt voornamelijk vanuit de boot gedaan maar is ook mogelijk vanaf de kant, bijvoorbeeld vanaf bruggetjes, steigers, duikers, enzovoort.

Bij aanschaf van de verticaalhengel kun je op de volgende punten letten:

Gevoelig

Omdat de aanbeten van een rover soms heel voorzichtig zijn heb je in de eerste plaats een hengel nodig die alle activiteit onder water goed doorgeeft. Je moet het voelen tot in het handvat. Bij het vissen op Snoekbaars vis je soms op dieptes tot wel 10 meter of meer. Ook dan moet je de aanbeet voelen. Daarom is het belangrijk dat je een gevoelige hengel kiest.

Licht en in balans

Naast gevoelig moet de verticaalhengel licht van gewicht en goed in balans zijn, je zit er per slot van rekening de hele dag mee in je handen. Kies je voor een te zware hengel of eentje die niet goed in balans licht, dan krijg je op den duur een zere pols waardoor een lekker dagje vissen afzien wordt. Tegelijk moet de hengel wel voldoende body hebben om de haak te zetten bij een aanbeet, een snoekbaars heeft immers een harde bek.

Lengte

Over de lengte kan ik kort zijn, net als de hengel die je nodig hebt. Een hengel van 1.85m tot 2.00m is prima. Omdat je vanuit de boot vist en de stekken op zoekt heb je geen lange hengel nodig.

Werpgewicht

Het te gebruiken werpgewicht is van een aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de diepte waar je op vist, de obstakels in het water (vissen bij een brug) en het gewicht van het kunstaas dat je gebruikt.

Tip: Zoek tijdens deze visserij naar oneffenheden op de bodem. Denkt hierbij aan diepere kuilen obstakels is het water.