Filter

Elastiek & Toebehoren

Topelastiek is een soepel en sterk elastiek wat in het voorste deel van de hengel wordt bevestigd en verbonden met je nylon vistuig.

Het vissen met topelastiek is een geweldige verbetering van het vissen met de vaste hengel. Door gebruik van elastiek heb je veel meer demping en speling om (grote) vis de baas te kunnen zijn.

Elastiek

Topelastiek is er in twee varianten (hol en massief) en van verschillende merken. De holle variant heeft meer rek waardoor deze beter geschikt is voor grote vis als karper. Met de massieve variant kun je verfijnder vissen op ''kleinere'' witvissoorten.

Bij het vissen op voorn heb je een dunner elastiek nodig dan bij het vissen op karper. Daarnaast pas je het elastiek aan op de diameter van je vislijn, je onderlijn en de hengel die je gebruikt.
0.6mm – 0.8mm (maat 2-4) voor het vissen op alver, grondels, pos
0.8mm – 1.00mm (maat 5/6) voor het vissen op voorn, bliek en kleine brasem
1.00mm – 1.20mm (maat 6/8) voor het vissen op grotere brasem, zeelt, kopvoorn
1.50mm en dikker (Maat 10 of hoger) hollo elastiek voor het vissen op karper.

Elastiek toebehoren

Om je topelastiek in je vaste hengel te monteren heb je diverse accessoires nodig. Denk bijvoorbeeld aan: Topbus voor om de top van je hengel om je elastiek niet te beschadigen

(Pulla) Bung om je elastiek vast te zetten in de top of het tweede deel. Lubricant (glijmiddel) om het elastiek soepel te laten lopen Elastic Connector of Dacron Connector als verbinding tussen je elastiek en onderlijn Thube Threader voor het inzetten van je elastiek.

Je kunt ontzettend secuur vissen met dunne vislijnen, lichte dobbers en zeer kleine haakjes. Geen wonder dat het in de wedstrijdwereld zoveel gebruikt wordt.

Daarnaast geeft topelastiek zelfs de mogelijkheid om karper te vangen met de vaste hengel. Voor de visserij op voorn en brasem is elastiek van 1mm dik genoeg, dit zijn de maten 5 en 6. Voor de karpervisserij gebruik je dikker elastiek, veelal tussen maat 8 en 12. Gebruik hierbij ook een geschikte karper vaste hengel!

Het elastiek wordt gemonteerd in het eerste (maar soms ook tweede) deel van de vaste hengel. Hiervoor heb je de juiste en passende elastiek toebehoren nodig. Laat je dit liever doen? Kom dan langs in een van onze winkels.

Wat heb je nodig?

  • (Dracon) Connector
  • Topbus
  • Elastiek
  • (Pulla) Bung
  • Tube Threader
  • Kraal