Filter

visnetten

Een visnet of schepnet is een veelgebruikt hulpmiddel bij het vissen.

Of je nu gaat witvissen, roofvissen of karpervissen, je zult een schepnet nodig hebben. Met een schepnet haal je de gevangen vis veilig op de kant om hem te onthaken. De witvisser heeft dan ook echt een schepnet nodig voor de grotere vissen als brasem.

De roofvisser kan ook nog wel eens af met een kieuwgreep, maar een schepnet is soms handiger en in de meeste gevallen ook gewoon veiliger. Je wilt namelijk voorkomen dat je een dreg in je vinger krijgt. De karpervisser gebruikt altijd een schepnet ook wel landingsnet, anders kan de karper niet geland worden, en verminder je de kans op het lossen van de karper aan de kant.

Er zit een groot verschil tussen de netten voor de verschillende disciplines, die voor het karpervissen zijn bijvoorbeeld heel groot waardoor je de vis makkelijk kunt landen. Ook de roofvisnetten zijn flink aan de maat, een grote rover moet er wel helemaal in kunnen. Sommige roofvisnetten, hebben een rubbercoating waardoor de vis minder snel beschadigd en de dreggen minder snel vast komen te zitten.

Witvisnetten, worden ook wel eens pannetten genoemd, de vorm van deze visnetten lijken op die van een steelpan. Om de gevangen vis te bewaren en later te wegen gebruik je als witvisser veelal een >Leefnet.

Kruisnet

De karper schep je niet zoals een voorntje zomaar uit het water. Naast dat het gevaarlijk is voor de vis, zou de steel van je schepnet namelijk gemakkelijk breken. Na de dril is de karper uitgeput en kun je hem als het ware landen in het net, je schuift het net onder de karper en trekt het net voorzichtig naar je toe. Daarna haal je de armen uit het spreidblok of til je het net verticaal (met de steel omhoog) uit het water.

Let er bij het landen van de vis altijd goed op dat de vinnen netjes langs de karper liggen. Zo voorkomt ja schade aan de vis.

Tip: Voorkom dat je dure net afzinkt naar de bodem van je viswater, als je tijdens het landen weer even twee handen nodig hebt voor je hengel. Voor je het weet zinkt het net. Een netfloat is een goedkope maar zeer doeltreffende aankoop. Je net blijft nu drijven. Moet je zelf met een waadpak ver het water in? Zet dan een extra netfloat op het eind van je steel. Het net ligt nu netjes op het wateroppervlak naast je.

Verschillende Landingsnetten

De grootte van je landingsnet is erg bepalend voor de veiligheid van de vis. Bij een te klein net zal de karper niet mooi recht in het net kunnen liggen, en zijn beschadigingen haast niet te voorkomen. De diameter van karper landingsnetten worden weergegeven in inches, en zullen in de beeste gevallen beginnen bij 42 inch (107cm) en zijn op zijn grootst 46 inch (117cm) in diameter. Dit is om ook daadwerkelijk de veiligheid van de karper te kunnen garanderen.

Gebruik bij het karpervissen dus nooit een te klein schepnet! Ga je penvissen met een dobber op karper of heb je beperkte ruimte? Kies dan voor een karper schepnet met een tweedelige steel. Deze zijn een stuk gemakkelijker mee te nemen.

Karpervissen met Raven.nl

Veel nederlanders houden van vissen. Niet zo vreemd, want met zo’n waterrijke omgeving is er flink wat vis in onze omgeving te vinden. Ook niet gek, dat juist in dit kikkerlandje een groot visimperium is ontstaan: Raven hengelsport. Vandaag de dag hebben wij verschillende winkels in Nederland én daarbuiten. Hier bieden wij naast landingsnetten ook andere professionele visattributen aan, waaronder: - Aas & Voer; - Hengels; - Molens; - Vislijnen; - En veel meer!

Direct een landingsnet kopen?

Met steel. Zonder steel. Wanneer het gaat om landingsnetten voor het karpervissen, zijn er veel varianten te vinden – bijvoorbeeld met een netfloat. Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw favoriete onderlijn vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke winkels in Steenwijk of Lelystad. Heb je een vraag? Neem dan een kijkje binnen de klantenservice. Welk landingsnet voor karpers ga jij straks bij ons kopen?