Filter

Jerkbaithengel

Een jerkbait hengel is te herkennen aan de zogeheette ‘triggergrip’.

De triggergrip bij een jerkbaithengel, waar je meestal je wijsvinger omheen legt zal er boor zorgen dat je de hengel goed in balans kan houden. Dit is omdat het gewicht door de reel bovenop de hengel ligt, en je de kans op omslaan hiermee verminderd.

Wat maakt een jerbait hengel uniek?

Het verschil tussen een normale spinghengel en een jerkbaithengels is de positie van je reel. Bij een jerkbaithengel zit deze aan de bovenkant van de hengel, maar bij iedere normale hegel hangt de vismolen er onder. Een ander zichtbaar verschil zijn het aantal ogen dat wordt geplaatst op een jerkbaithengel. Bij een hengel voor het jerkbaitvissen worden er namelijk meer ogen gebruikt om er voor te zorgen dat de lijn die je gebruikt van de hengel afblijft wanneer deze krom staat.

Het werpen met een jerkbait hengel en een reel vereist wel wat oefening. Wanneer je dit niet goed doet en je niet de thumbrelease gebruikt of de spoel optijd met je duim stopt raakt je lijn al snel in de war. Oefen dit vooral ook eerst een paar keer voordat je met je nieuwe jerkbaithengel naar de waterkant gaat. Dan voorkom je na een hoop voorbereiding een hoop ellende!

Vissen met de juiste jerkbaithengel

Bij het kopen van een jerkbait hengel is het verstandig om goed te letten op de lengte die je denk nodig te hebben. De reden hiervoor is dat je een jerkbait zelf actie moet meegeven. En goe langer de hengel hoe minder goed je de actie mee kunt geven, en hoe minder het gevoel is bij een aanbeet. Vis je graag en veel dicht bij de kant? Kies dan voor een korte hengel. Een korte hengel zal er wel voor zorgen dat je minder ver kunt werpen, wil je dus verder kunnen werpen? Kies dan juist weer voor een langere jerkbait hengel. Want het vissen met een jerkbaithengel gaat namelijk wat anders dan met een spinhengel. Omdat jerkbaitaas zelf geen actie onderwater produceert moet je met kleine rukjes aan je hengel de beweging zo aantrekkelijk mogelijk maken om de vis te verleiden. Deze techniek wordt jerken genoemd, hier komt ook de term jerkbaithengel. Omdat je dus goed gevoel nodig hebt bij het jerken zijn de meeste jerkbait hengels dus ook vrij kort.

Heb je de lengte besloten? Dan kun je kijken naar het werpgewicht van de hengel. Dit geeft aan wat het maximale gewicht is dat je aan aas met de hengel kunt werpen. Vis je graag met grote zware jerkbaits, dan moet je hengel dit natuurlijk wel aan kunnen. Gebruik je jerkbaits die zwaarder zijn dan het maximale werpgewicht van ke hengel, dan is kans op een hengelbreuk bij elke worp aanwezig. Het is in de meeste gevallen beter om een iets zwaardere hengel te gebruiken voor het lichtere kunstaas, je voelt dan wel wat minder goed wat er gebeurd, maar je de kans op een hengelbreuk door het werpgewicht is dan uitgesloten. De top van een jerkbaithengel is vrij stug, dus je kunt er ook altijd nog voor kiezen om ze slepend achter een boot in te zetten, hierbij is een korte hengel ook nog eens erg prettig!

Jerkbait hengel kopen?

Wil je een nieuwe jerkbaithengel kopen? Dan ben je bij Raven aan het juiste adres? Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw volgende karperhengel vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke winkels in Steenwijk en Lelystad. Heb je een vraag? Bel dan gerust naar 0321 310 012 of neem een kijkje binnen de klantenservice. Welke hengels voor het karpervissen ga jij straks bij ons kopen?