Karpervissen met toplood, zo doe je dat!
Het kiezen voor toplood is op sommige wateren een persoonlijke voorkeur maar op een kanaal kun je bijvoorbeeld bijna niet vissen zonder het gebruik van toplood. Dit handige loodje bevestig je na het inwerpen aan je lijn en laat je langzaam voor de top van je hengel in het water zakken. Hierdoor weet je zeker dat de lijn op de bodem ligt.
Waarom vissen met toplood?
- Op kanalen en rivieren heb je tijdens het vissen te maken met andere gebruikers van het water. De scheepvaart start vaak ’s ochtends vroeg en de pleziervaart gaat soms door tot ’s avonds laat. Tijdens het vissen wil je hiervoor niet steeds je vislijn uit het water halen. Om de lijn op de bodem te houden en er voor te zorgen dat de schroef de lijn niet mee neemt en je hele montage weg is kun je toplood gebruiken.
- Wanneer je toplood op al je hengels gebruikt heb je tijdens het drillen van een vis op bijvoorbeeld je middelste hengel geen last dat de vis onder je lijn door zwem en de hele boel in de knoop trekt.
- Doordat de lijn vlak op de bodem ligt heb je minder last van lijnzwemmers. Daarnaast zal de vis de lijn minder snel waarnemen wat de vangsten kan vergroten.
Kun je toplood altijd gebruiken?
Ondanks dat het op bepaalde wateren een handig hulpmiddel is kun je het niet altijd gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan rivieren met grote basaltkeien en mosselbanken. Als je in deze situatie toplood gebruikt kan je lijn vast komen te zitten tussen de keien of doorgesneden worden op een mosselbank.
Zeker bij obstakelvisserij is toplood uit den boze. Door het gebruik zal de aanbeet altijd later doorkomen dan bij het vissen zonder dit lood. Hierdoor heeft de karper vlak na het haken vrij spel en kan hij zich vast zwemmen in/om het obstakel met alle gevolgen van dien.
Soorten toplood
Er zijn verschillende soorten toplood op de markt. Welk lood je gebruikt is vooral een persoonlijke voorkeur, het lood heeft vrijwel allemaal dezelfde werking en hetzelfde doel voor ogen, de lijn op de bodem te houden. Belangrijk is dat het toplood goed over de lijn glijd en van de lijn los kan komen als het onder water vast komt te zitten.
Een uitzondering is het lood met een touwtje er aan vast, de zogenaamde Captive Backleads. Het touwtje bevestig je aan de rodpod, bij een aanbeet of het oppakken van de hengel schiet de lijn uit de clip (vergelijkbaar met de clip van een swinger) en kun je drillen zonder last te hebben van lood op je lijn. Het loodje wat op de bodem blijft liggen zit vast aan je rodpod dus kun je zo weer ophalen en opnieuw gebruiken. Een nadeel is dat je het loodgewicht niet zo ver uit de kant kan leggen.
Met toplood clips maak je in combinatie met een los wartelloodje gemakkelijk zelf een goed glijdend toplood. Zo kun je ook nog zelf het gewicht bepalen.
Stap voor stap je toplood bevestigen
Het lood bevestig je zodra je de hengel hebt ingelegd. Ik doe dit zelf altijd als volgt omdat ik zo zeker weet dat het haakaas niet verschuift en de lijn goed af zinkt.
- Leg je lijn uit zoals je dit altijd zou doen
- Laat de lijn zoveel mogelijk afzinken naar de bodem.
- Pak je hengel weer uit de steun en neem voldoende lijn om het toplood tot de bodem te laten zakken
- Leg je hengel achter je neer en clip het toplood op de lijn
- Houd je toplood vast en pak je hengel bij het handdeel zoals je normaal ook hebt.
- Laat het loodje los en laat het langzaam in het water glijden
- Draai de overtollige lijn binnen en leg de hengel weer op de steun
Houd er bij het inleggen van het lood altijd rekening mee dat je hem in de vaargeul laat zakken. Leg je hem op het kanaal vlak onder de eigen kant dan span je de lijn over de vaargeul wat vis kan afschrikken en het hele nut van het toplood weg haalt.
Tot slot
Ik hoop dat je zo iets meer te weten bent gekomen over het gebruik van toplood, heb je nog vragen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!
Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!
Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!
Tight lines, Marijn Alons