Forelvissen in de herfst

De herfst is een bijzondere periode in hengelsportland. De witvissers maken zich op voor de winter waar zij vaak van de kanalen naar de havens trekken om voorn te belagen, de karpervissers bereiden zich voor op het volvreet seizoen van onze geschubde vrienden en de snoekvissers kunnen hun hart ophalen. Maar ook voor ons als forelvissers is de herfst een prachtig seizoen.

Kraakhelder water

Vaak zijn de vijvers waar we op vissen kraakhelder en kun je de forel goed zien jagen. Zodra de temperatuur gaat zakken moet ook het tempo van aanbieden zakken. Vis je met foreldeeg zoals powerbait draai dan echt heel rustig binnen, stop soms even met draaien en hervat daarna weer hetzelfde tempo. De vis is in de herfst vaak wel heel actief maar vergeet dat hij het aas ook echt moet aanvallen. Soms zien we dat de forel drie tot vier meter onder de kant het aas gespot heeft en het aanvalt maar de daadwerkelijke aanbeet pas komt op het moment dat we ons aas uit het water liften. Wat ook heel goed te zien is, is dat forel je aas vastpakt maar niet slikt. Soms vallen ze je aas meerdere keren aan en besluiten dan pas om het ook door te slikken. Houd hier rekening mee door de forel tijd te gunnen.

Kleiner aas

Houd je aas klein in de koudere dagen. Omdat het water vaak helder is zal het aas goed opvallen onder water. Zeker presentaties van donkere en lichte kleuren powerbait gemixt vallen heel goed op. Denk hierbij aan zwart met geel. Of zwart/grijs met een beetje felgroen. Als je dit goed monteert en door het water haalt zul je zien dat de contrasten bij helder water nog groter zijn. Met de wetenschap dat de forel hard en fel achtervolgt maar lastig slikt is een belangrijke tip om je aas iets kleiner te houden dan in de rest van het seizoen. Ook combinaties van donkere powerbait met levend aas zoals wasmotten of meelwormen werken geweldig in de herfst!

forel_spuiten_herfst

Verschillende waterlagen

De ochtenden in de herfst zijn vaak even doorbijten, vaak vinden we de vis wat dieper. Als de wereld om ons heen opwarmt zal de forel ook weer wat actiever worden en kunnen we iets ondieper gaan zoeken. Een van de dingen waar we wel tegen aanlopen is dat de vis per uur van de dag op een andere laag van het water te vinden is. Hier zul je je montage op aan moeten passen.

Wisselen helpt!

Persoonlijk begin ik al mijn visdagen hetzelfde. Ik pak de kleur waar ik altijd mee start en vis daarmee alle dieptes af. Mocht ik nou het eerste half uur geen aanbeet voelen of zien dan wissel ik van kleur aas. Zo ga je door totdat je wel aanbeten krijgt. Vallen je aanbeten daarna weer stil, wissel weer van presentatie, kleur of zelfs aassoort totdat je het weer op gang krijgt.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende forelsessie? Zorg dan dat je snel de juiste forelspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Heel veel succes met het forelvissen in de herfst! Ik weet zeker dat, wanneer je deze tips ter harte neemt, je vis op het droge kan krijgen.

Vangende groet!

Sebastiaan Swalef, Raven Forel Team